Hur går takläggning till? Om du funderar på att gå byggnadsteknisk linje på gymnasiet så kanske du funderar på hur det är att arbeta som hantverkare. Många som går hantverkarutbildning på något gymnasium börjar med att arbeta ganska brett. Ofta specialiserar man sig senare under arbetslivet. Mycket beror på var du får tag på en praktikplats. Börjar du arbeta på ett företag som arbetar med tak är chanserna stora att du kommer att arbeta med takläggning.
I Stockholm finns det stora chanser att få många jobb med takläggning i Stockholm. Det är ju inte någon nyhet att Stockholm är motorn för hela Sverige. Det är här som de flesta affärer äger rum. Det är i huvudstaden som de flesta nybyggnationerna sker. Det är här som den största efterfrågan finns. Så att börja med att jobba med takläggning i huvudstaden är ingen dum idé.
Så går takläggning i Stockholm till
Vad krävs av en takläggare som arbetar med takläggning i Stockholm? En viktig sak är att hantverkaren inte har höjdrädsla. Den som är rädd för höga höjder bör inte arbeta med takläggning, varken i Stockholm eller någon annanstans i Sverige. Visserligen kan man arbeta bort höjdrädslan, t.ex. med kognitivt beteendeterapi (KBT), men eftersom det tar tid, kanske det är bättre att börja med någon av alla andra saker som man kan jobba med som hantverkare.
Höga höjder för takläggare
Räkna med att du kommer att jobba på höga höjder om du ska arbeta som takläggare. Den som inte är rädd att arbeta på höga höjder kommer att trivas som fisken i vattnet genom att svinga sig högt ovanför alla andra. Dock är det viktigt att tänka på arbetsmiljön och inte chansa med hälsan eller livet som insats.
Den utrustning krävs för alla som arbetar med takläggning:
- hjälm
- säkerhetssele
- byggnadsställning
- verktyg och material
Som de flesta vet om bör man alltid bära arbetshjälm när man arbetar på en arbetsplats. Huvudet är ju kroppens viktigaste organ och bör skyddas. Därför är ju en hjälm det viktigaste som du bör bära. Förutom det är en säkerhetssele viktigt. Selen i sin tur ska ju sedan vara fäst på en säker punkt på taket. Skulle du tappa balansen när du sträcker dig efter saker på taket, ska du aldrig behöva riskera att ramla ner.
Många tänker inte på att det är lag på att ha riktiga. Byggnadsställningar runt ett objekt där man lägger tak. Men så är det enligt Arbetsmiljölagen. Det ska finnas byggställningar på alla arbeten som sker över 2 meter ovanför markytan. Med en byggställning behöver du inte heller vara lika rädd att riskera fall från taket.
En byggställning hjälper dig att hantera verktyg och material. Är det en stor fastighet, kan du till och med behöva en hiss på byggnadsställningen som hjälper dig frakta upp material som är tungt. Jordens gravitation gör ju tunga material ännu tyngre, ju högre upp som du måste frakta dem. Att då ha en inb byggd hiss på byggställningen är en otroligt stor hjälp.