Mår du också som bäst på våren, den årstid som vi upplever just nu? Hela naturen vaknar till liv på nytt, värmen och solen kommer tillbaka. Många lever nästan bara för våren och sommaren, och mentalt går i ide resten av månaderna under året. Som villaägare är det nu som allt ska göras på villan, eller radhuset. Taket ska ses över, liksom fasaden.

Det bästa är att gå upp på taket så ofta du bara hinner. Finns det svagheter på taket? Finns det delar som behöver bytas ut? Hur ser materialet ut? Och när det är dags att renovera, räcker det att måla om taket eller bör du kontakta takläggare i Stockholm, om du bor i Stockholm, vill säga.

Hur ska du veta om det är dags att lägga om taket?

Det allra bästa är ju att ta kontakt med en takläggare och be dem göra en analys av taket. Om de ser mögel, att materialet är utslitet, om man ser att det växer gräs, eller ogräs på taket, ja då är det stekte fläsket rökt, för det ger viktiga indikationer på att mögel har fått fäste på taket. Ogräs och växtligheter behöver ju vatten för att kunna växa, och ser man gröna saker som växer på taket, ja då är det dags att riva ut det slitna materialet och lägga på nytt.

Så vilket material är bäst att byta till, eller vill du ersätta med samma slags material. Är du noga med att bevara husets särart och utseende? Ja då är det bäst att ersätta med samma slag, Har du tegelpannor på taket är det bäst att fortsätta ha samma tegelpannor.

Välja material till taket som är kostnadseffektivt

Plåttak är lite svärmoderligt behandlat i Sverige, men plåttak är mycket hållbart. Det är lätt att renovera och kan nästan målas om hur många gånger som helst. Vill du inte har plåt på taket kan du alltid välja betongpannor, som ser ut som tegelpannor och liknar det utseendet men kommer med en lägre prislapp.

Papptak är inte heller illa. Det är ganska billigt, och är snyggt på hus med funkisutseende. Det finns som du märker flera olika material som du kan lägga på tak.