Funderar du på husfasaden och att du behöver renovera den? Det är ju inte så konstigt om man behöver renovera den med jämna mellanrum. Husfasaden blir snabbt utslitet med tanke på det tuffa klimat som vi har i Sverige. Beroende på var i Sverige som du bor, är det ju olika hur mycket som våra husfasader blir utsatta för klimatet.

Så mycket slits fasader i Stockholm

I Stockholm är juli den varmaste månaden på året med en medeltemperatur på 22 grader, och som kallast i februari med en medeltemperatur på –1 grader. Juni har flest soldagar och mest regn kommer det under juni, på det kommer cirka 72 mm i medeltal. Tittar man på flest regntimmar per månad så kommer det som mest regn under maj, juni, juli och augusti, med 53 timmars regn i medeltal. Men sett under året kommer det nästan lika mycket regn under höstmånaderna; september (55 mm), oktober (50) och november (53). Som synes regnar det en hel del i Stockholm, vilket absolut sliter mycket på husfasaderna med mycket fukt.

Vilka fönster ska ni byta för er BRF?

För fastigheter som BRF:er äger, är ju renovering av fastigheternas fasader viktiga, men arbetet blir ju mer än dubbelt så omfattande för de många fastigheter som de flesta BRF:er äger i Stockholm. När en fasadrenovering ska äga rum i sådana fastigheter är varje åtgärd ganska så resurskrävande. Ska de till exempel byta fönster, är det flera saker som är viktiga.

Är det någon skillnad på fönster?

Fönster idag jämfört med för 30 år sedan, har utvecklats med många fler funktioner. Här kan man hitta fönster som man inte behöver öppna mer än med en liten vridning av fönsterhandtaget. De går att rida horisontellt och lodrätt, eller antingen eller. Sådana fönster, behöver man aldrig vara orolig över att någon tjuv kan ta sig genom. De gör inte att öppna helt och hållet, utan är endast till för vädring.
Det finns fönster som du inte behöver tvätta särskilt ofta. De har en yta med en hinna av lamell som gör att smutsen inte fastnar på fönstret. När det sedan regnar så faller smutsen av fönstret. Du har även fönster med lågt U-värde som skyddar bostaden mot skadliga UV-strålar. Du har även fönster som är säkrare än andra, som är okrossbara (vill man kanske ha mot en innergård eller trädgård, som gör det omöjligt för inbrottstjuvar att ta sig genom. Här kan du läsa mer om olika fönster som du kan hitta i Stockholm.